Anorexia helyett élvezzük az életet!

 

Sokan vagyunk, sokfélék, tartja a mondás. Ez igaz is! Hiszen másképpen éljük meg a mindennapokban ért impulzusukat, másképpen reagálunk dolgokra. Ki ne érezte volna egy-egy nehéz nap, hét után, hogy nincs életkedve, nincs étvágya, nem érdekli semmi. Amikor már sorozatosan elutasítóak vagyunk az étellel szemben, és elégedetlenek a külsőnkkel, nem árt feltenni a kérdést, valamint utána nézni az anorexia tüneteinek.

Az anorexia lényegében pszichés étvágytalanságot jelent. Hogy miért hajlamos valaki az önéheztetésre ez egy elég érdekes kérdés, amire a választ főként lelki síkon érdemes keresnünk. Ha belefásultunk a mindennapok monotonitásába, ha erős érzelmi megpróbáltatásokon megyünk át, szinte teljesen megfeledkezünk a táplálkozásról. Ez egyfajta menekülés a környezetünktől, magától az élettől. Nem kívánjuk az emberek társaságát, egyszerűen csak arra vágyunk, hogy beburkolózzunk, elbújjunk egy sötét szobába, ahol nem zavar senki.

Szinte bármilyen korosztályt érinthet az anorexia, ám mégis a legnagyobb mutatók a 12-18 év közötti fiataloknál észlelhetők, és az esetek 95% -ban a nőknél jelentkezik.

Mitől lehet egy fiatal anorexiás? Érdekes kérdés, hiszen lényegében a tervezések, ábrándozások korszaka ez. Talán épp ez a lelki megterhelés válthatja ki a betegséget?! Meg tud felelni a szülői elvárásoknak, – legfőképpen az anya elvárásainak- eleget tud-e tenni a társadalmi normáknak?

Az anorexia lényegében vágy a lelki, érzelmi táplálékra, azonban érzelmi igényeinket túl nagynak ítéljük, emiatt folyamatosan „nagydarabnak”, kövérnek látjuk magunkat. A fiatal kori anyai szigor és kontroll következményeként úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk az irányításra, ezért extrém módon próbáljuk meg visszaszerezni a hatalmat, megtagadjuk a táplálékot. A háttérben múltbéli szexuális visszaélés is lehet, aminek következményeként az érintett kizárja a lelki, fizikai és érzelmi vágyakat.

Hogyan előzhető meg az anorexia kialakulása, vagy ha már benne vagyunk, akkor mit tehetünk? Az anorexia lényegében lelki táplálék, szeretet utáni vágy. Első és legfontosabb, amit tehetünk, hogy feltétel nélkül elfogadjuk és szeretjük önmagunkat úgy, ahogy vagyunk! Szeretjük a testünket és a körülvevő világot! Tesszük azt, amit szeretünk, több időt szentelünk a hobbijainknak, nagyokat sétálunk a természetben, olvasunk, sportolunk, olyan tevékenységeket végzünk, amelyek lélekben megerősítenek.

Az élet szép, és nekünk az a legnagyobb „feladatunk”, hogy ezt a szépséget nap mint nap felfedezzük, átéljük és szeressük. A csodába az anorexiával, amikor minden olyan csodálatos!

Amennyiben szeretnéd kezedbe venni életed irányítását, megélni a nagybetűs Élet kínálta csodákat, de nem tudod, hogyan fogj hozzá, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

A tanfolyamokról itt olvashatsz: Képzések

Itt tudsz elérni: Segítek

Menü